Bulletin svazu

Legenda taekwonda, supreme master Kim Bok-man, zamířil také na jih Čech…

16. 5. 2019 Milan Prokeš

Jako by toho v Brně bylo ještě málo, vydal se supreme master Kim Bok-man v neděli 5. 5. 2019 hned po skončení brněnského semináře na dlouhou, téměř třista kilometrovou cestu, z jihomoravského jihu na jih český.

Konkrétním cílem byla malá vesnička, hraničící s Rakouskem, kde jsme my, velešínští, našli krásné místo pro soustředění. Nutno poznamenat, že toto malebné místo na břehu lipenské přehrady již poznala velká část členů našeho svazu z trenérských soustředění.

Přesně sem se natočila příď mého automobilu a s očima na šťopkách jsem sledoval cestu, neb jak trefně poznamenal Libor, jsem vezl drahocenný náklad. Kromě supreme mastera Kim Bok-mana, na zadním sedadle odpočíval velmistr Brad Shipp spolu s velmistrem Raymondem Saintem, kteří se nás chystali rozhýbat, potrápit a nacpat do našich těl a hlav to, co se probíralo v Brně, či případně ještě více.

Se supreme masterem jsme již cvičili před rokem v rakouském Bad Leonfeldenu, takže se dá říci, že jsme byli připraveni na všechno. Čas ukázal, že nebyli.

Obdivuhodné na mistru Kimovi je, jak dokáže relaxovat a co vše jeho tělo v tak vysokém věku vydrží. V neděli jsme bohužel i díky mé chybě ve špatně nastavené navigaci, přijeli do Výtoně až kolem půlnoci. Přesto se mistr neodebral hned na lůžko, ale jal se popisovat své zážitky z Brna, z onkologické kliniky, ze semináře a poté řeč stočil opět na techniky taekwondo a jejich vývoj.

O lipenských soustředěních je známo, že probíhají do pozdních nočních hodin, ale také hned ráno začínají rozcvičkou. Ta byla naplánována na osmou hodinu a mistr Kim byl vzhůru již od sedmi. Opět nebyla porušena tradice, když Šárka zavelela, že rozcvička končí v jezeře. Naši američtí hosté drželi partu a skončili tam taktéž (Brad). A to každý den.

Pondělní seminář, byl ještě trochu ve znamení mistrovi únavy, která se projevovala tím, že jeho gesta byla razantnější a mluva hlasitější, neřku-li více nadával, takže jsme byli všichni ve střehu a ti, co cvičili s mistrem poprvé, neušli i několika jeho kopancům.

Jinak byl seminář laděn v podobném duchu jako brněnský, tzn., že nácviky sebeobrany a obrany proti noži, střídala výuka sestav s nožem a tyčí. Klobouk dolů před Šárkou, která excelovala v simultánním překladu a tím nám hodně přiblížila mistrovi techniky a myšlenky.

Po večeři jsme stočili téma na korejskou válku, jelikož na středu jsme zorganizovali s panem mistrem přednášku pro veřejnost. Nutno říci, že jsme se některými dotazy nevědomky dotkly citlivých míst, o kterých mistr nechtěl původně mluvit. Snad díky Šárce a Janě, se mistrovi opět vrátila dobrá nálada, což potvrdil i pozdním odebráním se na kutě, kolem jedné.

Úterý opět stejný dril. Mistr v sedm na snídani, my v osm na rozcvičce, v Lipně a na devátou v tělocvičně.

Tentokrát již mistr nešetřil pochvalami a myslím, že ubylo i kopanců. Odpolední tříhodinový blok zakončil cvičební misi supreme mastera Kim Bok-mana v České republice a myslím, že pionýr a legenda taekwondo zanechal v nás velký dojem.

Svou vitalitou, energií, technikou a myšlením, které si udržuje v tak vysokém věku.

Toto vše ještě podtrhl ve středeční přednášce pro veřejnost o korejské válce. Před tím jej ještě stačil přivítat velešínský starosta Ing. Petr Vágner na radnici s malým pohoštěním a regionální televizí.

Při přednášce poslal zaplněnému sálu krásný vzkaz: „Nebudu zde prezentovat svůj názor, abych nikoho neurazil. Válka je strašná věc a vy se zkuste naučit žít spolu jeden vedle druhého bez rozdílu na politický názor."

Jak příhodné pro dnešní dobu!

Ing. Milan Prokeš
vedoucí školy taekwon‑do ITF Velešín

MEDIÁLNÍ
PARTNEŘI