Bulletin svazu

1. kolo Poháru Českého svazu taekwon‑do ITF

1. 3. 2024 Jan Weidlich

O víkendu 9. – 10. 2. 2024 se v pražských Řepích konalo 1. kolo Poháru Českého svazu taekwon‑do ITF.

Soutěž relativně malá, avšak unikátní hned ve dvou pohledech. Ten první byl takový, že se jednalo o první celosvazovou soutěž v roce 2024. Této soutěži předcházely jen 2 menší regionální soutěže, a to ve Frýdku – Místku (FM OPEN 2024, 20. 1. 2024) a ve středočeském Týnci nad Sázavou (Lednový Týnecký pohár, 27. 1. 2024), takže závodníci se teprve začali zahřívat. 1. kolo Poháru ČST ITF bylo vlastně i takovým „zahřívacím závodem“ před očekávaným Memoriálem Marka Lazora – Czech OPEN 2024 na začátku března. Závod, na který jsme všichni natěšení a od nějž si slibujeme velkou mezinárodní účast a skvělou „generálku“ před tradičně jarním Mistrovství Evropy, které nás letos čeká ve Slovinsku ve dnech 15. – 22. 4. 2024.

Ten druhý pohled byl technický a znamenal určitý historický zlom v českých závodech. Svazové soutěže se každý rok posouvají, po technické a organizační stránce, na vyšší kvalitativní úroveň. A rok 2024 byl novinkami nabitý hned od prvního velkého závodu. Při soutěžích na konci roku 2023 oddíly dostaly do rukou nástroj s názvem „vážení v regionech“. Tento nástroj, který uvedla do života společně oddělení soutěží a oddělení rozhodčích, ve spolupráci se svazovým Portálem, navázal na zkušenost z konce roku 2023 a díky příkladné spolupráci obou jmenovaných oddělení jsme dokázali ušetřit účastníkům závodu čas a nemalé náklady na ubytování v místě soutěže. Díky tomu, že pravidla umožňují vážení pro disciplínu sportovní boj v časovém okně až 72 hodin před zahájením závodu, rozjeli se rozhodčí do regionů, které o uvedený benefit projevily zájem, a realizovali vážení přímo v jednotlivých regionech. Páteční vážení v místě soutěže se tak stalo otázkou jen několika málo závodníků. Díky dalším 2 progresivním novinkám – elektronické registraci závodníků (v předstihu před samotnou soutěží) a také díky premiérové online poradě koučů, byl pátek velmi efektivní. A to jak po stránce časové, tak i nákladové. Podařilo se nám ušetřit nervy účastníků spojené s páteční dopravní špičkou v Praze a nemalé náklady na ubytování závodních výprav, které dříve musely dorazit na registrace, vážení a poradu den předem. Díky všem těmto novinkám měli koučové i závodníci, snad poprvé za svazovou historii, již v pátek večer před soutěží k dispozici detailní časový harmonogram.

No a jak samotná soutěž probíhala? Slavnostní nástup odstartoval v 9:00 začátek soutěže a po mladších věkových kategoriích žáků/žákyň a juniorů/juniorek bylo možné již krátce po poledni vidět i seniorské bojovníky a bojovnice. Celkem se na soutěži potkalo 245 závodníků22 výprav, z nichž nejpočetnější byla domácí škola Sonkal (27 soutěžících), v závěsu za ní pak školy z Brna a z Kolína. Tyto 3 školy se také staly nejúspěšnějšími výpravami. Nejúspěšnější byl pražský Sonkal (13–11–8), za ním se umístila kolínská Silla (11–8–4) a v těsném závěsu pak Brno (10–5–4). V disciplínách sportovní boj a technické sestavy pak dominovali ve svých věkových kategoriích nejúspěšnější mladší žák Filip Koziar (Frýdek-Místek), nejúspěšnější mladší žákyně Lenka Straková (Silla), starší žák Dominik Němeček (Silla) starší žákyně Linda Trčková (Brno). V juniorské věkové kategorii byli nejúspěšnější mladší junioři Nguyen Hoang Quan (tech. skupina A, škola Gebaek) a Ivan Romanov (tech. skupina B, škola Sonkal), nejúspěšnější starší junioři Matěj Mišovic (tech. skupina A, škola GBSH) a Šimon Podrazil (tech. skupina B, škola Sonkal). Mezi mladšími juniorkami posbírala vavříny Eliška Trčková (tech. skupina A, škola TKD Brno) a Lenka Krömrová (tech. skupina B, škola TKD Opava), starším juniorkám pak kralovala Anežka Bičíková (tech. skupina A, škola Sonkal) spolu se Sofií Pekárkovou (tech. skupina B, škola Kwangmyong). V dospělácké kategorii pak nejlépe dopadli Jiří Novák z pražského Sonkalu (tech. skupina A) a Jaromír Křížek ze školy Kwangmyong (tech. skupina B). Mezi ženami pak na absolutním vrcholu stanuly Aneta Nekorancová (tech. skupina A, škola Gebaek) a Eva Jurčeková (tech. skupina B, škola Sonkal).

Soutěž skončila vyhlášením nejlepších škol a po 17. hodině již byli všichni na cestě domů, aby nabrali síly a mohli, po zaslouženém nedělním odpočinku, začít přípravu na další závod sezóny – mezinárodní Czech OPEN 2024, který se uskuteční opět v pražských Řepích ve dnech 1. – 3. 3. 2024. Všichni jste srdečně zváni. Přijďte podpořit české Lvy a Lvice v bojích se zahraničními bojovníky, fanděte online nebo zažijte živě přímo na místě a vychutnejte si 2 dny emocí, na které jste srdečně zváni.

Jan Weidlich
Propagační oddělení

MEDIÁLNÍ
PARTNEŘI